pesto alla genovese |
Kedves éhes barátaim - remélem, nem veszitek zokon, ha kapok az alkalmon így Valentin nap közeledtével (noha úgy vélem, a szerelem nem egy nap ünneplésből áll, de ez más tészta...apropró tészta, van kedvenc tésztátok? én most újra felfedeztem az orecchiette apró fülecskéit, mert hogy alakjuk olyan, mintha apró fülkagylók lennének, egyébként tipikus déli tésztaremek, lentebb képen is láthatjátok!) és egy afrodiziákumnak, vagyis természetes vágyfokozónak számító ételt mutatok be ma este. Valószínüleg már sokan ettétek tésztán, na de milyen tésztán? Mi olaszok ezt a bazsalikomból, fokhagymából, fenyőmagból, olivaolajból és parmezánsajtból készült szószt 4 féle tésztán fogyasztjuk előszeretettel: spaghetti, orecchiette, tagliatelle és trofie (erről már korábban írtam, lásd: http://marcoincucina.blogspot.com/2012/01/trofie-tricolore-al-pesto-verde.html).
Spaghetti, tagliatelle, trofie & orecchiette |
Ma tészta helyett a toast mellett döntöttem - azonban a mai főzésem különlegessége, hogy a pestot saját kezüleg készítettem, egy, a toszkánai nyaralásom alatt vásárolt méregzöld márványmozsárban - és újfent bebizonyosodott, hogy a házi készítésű dolgoknak nincs párja!
A pesto egyébként ősi eldelnek számít, korai, i.sz. 800-ból származó írásokon is említik az összetört bazsalikomot, fokhagymával fűszerezve. A pesto készítése és annak receptje családi hagyomány és mondanom sem kell, hétpecsétes titoknak számít, mindenki a maga receptjére esküszik!
Remélem, hamarosan alkalmam nyílik és Neked, kedves olvasó is elkészíthetem a Marco-féle pestot!
Jó étvágyat & ciao a tutti!
Marco
My dear hungry friends - I hope you don't mind that I use the occasion of Valentine's day (though for me love is not only about one day, but that's a different topic) and recommend you an aphrodisiac, the green pesto. Most probably many of you already tried it on different types of pasta - by the way what is your favourite pasta? I re-discovered orecchiette, a typical southern pasta (see the pic) in the shapes of little ears. We also eat pesto with spaghetti, trofie (this I already wrote about it, see http://marcoincucina.blogspot.com/2012/01/trofie-tricolore-al-pesto-verde.html).
I chose toast instead of pasta tonight and the speciality is that I prepared the pesto with my own hands in a dark green marble mortar which I bought during my holiday in Toscana last summer and again, it is proven: the best things are homemade!
Pesto has old history - back in a.d. 800 they mention it and every family has its own recipe - of course keep it as a secret.
Hope soon I can prepare for you, dear reader the pesto-alla-Marco!
Buon appetito & ciao a tutti!
Marco
No comments:
Post a Comment