Wednesday 15 February 2012

Risotto újratöltve avagy szicíliai rizsgombócok // Risotto reloaded - Sicilian rice balls

arancini
Aki valaha is készített már rizottót, átélte azt a leírhatatlan (és kivételesen nem szuperlatívuszokban dicsőítek most itt..) állagot, amit képes felvenni 1 nap után a hűtőben - az autóm kerékgumija lágy ahhoz képest. Mivel édesanyám, mint minden rendes olasz "mamma" megtanított rá, hogy sose dobjak ki ételt, így a rizottóra is van megoldás, méghozzá az arancini.
Arancini majdnem annyit tesz, "narancsocskák", ami az étel formájára utal, ám ízben elég messze áll a déli gyümölcstől. Na de mi is ez pontosan? Rizottó újratöltve, vagyis a másnapos rizottóból (természetesen célirányosan is készíthetünk hozzá frisset, csak számolnunk kell a várakozási idővel, míg kellőképpen kihül) gombócokat (vagy körte formájú gombócokat, bár a képen az enyém hátul kissé amorf lett) gyúrúnk, amiket ízlés szerint bolognai szósszal (én a pár napos borsós bolognai szószt használtam fel) vagy csak paradicsomos szósszal, sajttal megtöltjük, majd miután tojásban és zsemlemorzsában megforgattunk forró olajban aranybarnára sütjük őket - és voilá készen is lennénk. Ezután mindössze egy könnyed salátát kell köretként készítenünk és meg is volnánk.
Az arancini Szicíliából, egészen konkrétan Palermóból származik, és az elnevezés sem meglepő, hiszen híres narancstermő vidék. A palermóiak minden év december 13-án megünneplik Szent Luciát, mely ünnepen az arancini édes változatait készítik el nutellával és egyéb édes töltelékkel.
Ne feledjétek - risottót vétek kidobni, inkább leheljetek belé új életet arancini formájában!
Jó étvágyat & ciao a tutti!
Marco

Those who ever prepared risotto know that indescribable feeling (and here, exceptionally I do not refer to some superlative thing) and structure it gets after 1 day in the fridge - lets say my tires are soft compared to that.Since my mom, as a good Italian "mamma" taught me not to throw food, there is solution for leftover risotto, too: called arancini. The name refers to the shape (orange) and it is basically risotto reloaded so you can use up the leftovers (or prepare fresh risotto but then you need more time to cool the rice down), create balls (or pear shapes - mine in the back of the pic is a bit amorf shape) and insert bolognese or tomatoe sauce, cheese - whatever you wish. Then roll it to eggs and breadcrumbs and cook in hot oil - voilá you are ready, just add some fresh salad.
Arancini originates from Sicily, Palermo which explains the name (orange is typical fruit of that area) and on 13 December they celebrate Saint Lucia with preparing sweet arancini filled with nutella and other sweet sauces.
Do not forget - shame to throw risotto, give it a new life in a shape of an arancini!
Buon appetito & ciao a tutti!
Marco

No comments:

Post a Comment