Monday, 30 January 2012

Rizottó gorgonzola sajttal és dióval // Risotto with gorgonzola cheese & nuts

Rizottó gorgonzolával & dióval
Ma este egy érdekes ízpárosításra esett a választásom - ami csak elsőként hangozhat furcsának: gorgonzola sajtos, diós rizottó.
Ugyanakkor, ha előhívod éttermi emlékeidet vagy egy jó kis borkóstolást - a sajt és a dió megszokott párosítás.

Egy- két szó a gorgonzoláról (aki nem kóstolta volna még): belsőpenészes sajtfajta, ami csak leírva hangzik rosszul - én inkább karakteres ízűnek írnám le. Származási helyét tekintve természetesen egy olasz remekműről beszélünk, azon belül is Gorgonzola faluról kapta a nevét, ami szülővárosom, Milánó szomszédsága (mára már eggyé vált a kettő). A gorgonzola, érlelési idejétől függően keményebb vagy puhább - én a híres (illetve hírhedt, az előző bejegyzésem óta)  Lehel piacon egy puhább és krémesebb állagút kaptam, ami tökéletesen elolvad a lágy rizottó ölelésében.
A származási helyéből kiindulva leginkább északon népszerű ez a fajta rizottó - kíváncsi lennék, elnyeri-e a tetszésetek?

Jó étvágyat mindenkinek
Marco

Tonight I chose an interesting taste combination - which sounds strange only at first hearing: gorgonzola cheese risotto with nuts.
Nevertheless, if you recall your nice restaurant memories or wine-tasting experience - the cheese combined with nuts is more than usual.

A few words about gorgonzola (for those who haven't tried it yet): it is a veined Italian blue cheese which sounds weird only in this written form, I would rather call it characteristic taste. As of origin, of course it is an Italian masterpiece, from Gorgonzola which is a little village next to my hometown, Milano (by today the merged together). The gorgonzola can be harder or more creamy, depending on the aging process - I chose a softer which I bought on the famous (or rather infamous, since my last blog post) Lehel market and it melts perfectly in the gender caress of risotto.
Due to its origin, it is popular mainly in the north - I would be curious to see whether you like it or not?

Buon appetito a tutti!
Marco

No comments:

Post a Comment