Thursday 23 February 2012

Gnocchi variáció.. // Gnocchi variation...

gnocchi alla romana
Tudtátok, hogy a gnocchi közel 2000 éves múltra tekint vissza? Szülőföldemen a római légiók idején honosodott meg, de Európában több válfaja létezik - Magyarországon a "nokedli".
Az alapanyagok mindenhol megegyeznek (tojás, liszt, stb) ám a burgonyát csak a 16. századtól adjuk mi hozzá.
A legtöbben egyből valamiféle paradicsomos vagy pestós öntettel képzelik el ezt a házilag gyúrt (én legalábbis saját magam készítem, de persze a kényelmesebb kukták készen is megvehetik az üzletben) tésztafajtát, s épp ezt a közhitet szeretném megtörni a mai vacsorával. Amint azt a képen is láthatjátok, nyoma sincs szósznak - a kész gnocchi karikákra sajtot reszeltem és irány a sütő - leírhatatlan illatok terjengenek itt nálam, még a szomszéd is szóvá tette.
Ezt a sajtos-tepsis gnocchit első fogásként fogyasztjuk leves vagy szokásos tészta helyett.
Amiben még ez a gnocchi más, mint a többi az az összetevőkben rejlik - nincs benne burgonya, viszont került bele tej és szerecsendió is.

Jó étvágyat & ciao a tutti!
Marco

Did you know that gnocchi has nearly 2000 years of history? In my homeland it became popular during Roman Legions time but it has many local variations in many European countries - in Hungary it is "nokedli".
Basic ingredients more or less are the same everywhere (eggs, white flour, etc) but potatoe is added only since 16th century. Most people associate homemade gnocchi (or at least I made it myself, the lazier cooks can also buy industrial in the shops) with some tomato sauce or pesto but I wanted to break this hypothesis with tonight's dinner. As you can see on the picture, no sauce at all - the ready gnocchi pieces I put to the oven with some granted cheese on the top - the smell in my house is something without words, even my neighbour made comments in a good way.
This gnocchi is a typical first plate and there is no potato in it but I added milk and nutmeg.

Buon appetito & ciao a tutti!
Marco

No comments:

Post a Comment